miercuri, 20 iulie 2011

Martin Heidegger la Sfantu Gheorghe:) - dedicatie speciala! :))





  


 ( Cu dedicatie speciala, nu pt nashu-mare, ci bunului meu prieten, Radu Chivulescu, in amintirea frumoaselor seri bucurestene, cu filozofari, fum de tigara si aburi de bere. Si pentru serile noastre din Timisoara, cand frecventam marii ganditori ai lumii si ne prindeau diminetile prin fermecatoarele spelunci, nopti ce inca ''imi umplu sufletul cu mereu noua si crescanda admiratie si veneratie'' dragul meu, Ionut Mladin....)
 

Moment de respiro ( nu face neaparat parte din tehnicile speciale de respiratie pranayama ) :
     - Surpriza mare, ultimul mare filosof al fiintei, Martin Heidegger se afla in acest moment la Sfantu Gheorghe! A acceptat invitatia facuta, sta acum la taifas cu mine pe chaise-longue in vecinatatea jacuzzi-ului....

     
   ( Draga Radule,
  stiu ca asteptai ca pe coperta cartii cu care ma delectez:)) sa stea scris: Fiinta si Timp! Sa fi fost exact cum ne-am imaginat atunci, La Jeg!?! sau pe care terasa eram :)))?... Ca eu sa atarn intr-un hamac sau pe un chez-long langa piscina ( e si piscina aici dar e prea multa galagie ca sa te poti adanci in lectura), cu un cocktail cat mai fancy cu putinta, printre populatia amestecata, fauna&flora pestrita de nemti si germanici, spanioli si iberici, gali si francezi, ori bizoni-de-capitala si ale lor pipitze-atasate:), citind nimic altceva decat: Heidegger - Fiinta si Timp!...
   Sincer, ar fi ramas un un simplu moft  (si o dubla si inutila ofensa) caci desi de fiinta nu ma plang aici, programul nu-mi permite chiar luxul dispozitiei si timpul pentru ... monumentala lucrare amintita.
    Intuitia mi-a spus in ultimul moment sa schimb Fiinta si Timp, cu: Originea operei de arta - ce se zareste si in fotografie.. E mai potrivita imprejurarilor de aici. Imi da o anume tihna, imi tihneste altfel spus. Si impreuna cu lectura din mereu indragitul meu Michel Foucault, ce anume las nedezvaluit acum, formeaza un cadru de subtila si fermecatoare deconstructie, o eliberera de falsele structuri rostita cu cadenta si timbrul unui clasic roman. Deconstructivismul lui Foucault este la fel de eliberator de tot ce este fals, neautentic precum multe din tehnicile yoghine, Heidegger deschide intru fiinta debarasand la randul sau structurile disconfortante; amandoi o fac insa in chip frumos,  limbajul lor, tesut in mod provocator si paradoxal fata de continutul si mesajul pe care il transmit, (ma) fascineaza. Ma regasesc exact ca in copilarie  cand patrundeam in lumea povestilor. Amandoi pasesc in chip frumos, ma inspira, ma transfigureaza! Si cadrul in care se intampla acest rapt extatic e contrastant in modul cel mai postmodern cu putinta.
    Asa incat sper ca ma vei intelege pentru aceasta schimbare, am considerat ca nu titlu e atat de important cat mai ales faptul in sine si persoana in cauza: asa incat iaca, l-am adus pe Martin Heidegger la Sfantu Gheorghe!... )




                


   Cuvinte cheie:  heidegger, nashu-mare, filosofie, bere, sfantu gheorghe, spelunca, fum de tigara, pranayama, radu chivulescu, taifas, chaise-longue, filosof al fiintei, fiinta si timp, piscina, gali, iberici, germanici, opera de arta, jacuzzi, fauna&flora, structuri disconfortante, la jeg, hamac, cocktail, fancy, roman clasic, ionut mladin, deconstructivism, lumea povestilor, bizon-de-capitala , pipitze-atasate, transfigureaza, michel foucault, moft, tihna, tehnici yoghine, rapt extatic, paradoxal, postmodern.               

Un comentariu:

  1. ma bucur ca Heidegger te face sa te gandesti astfel in cadrul unei dedicatii, iar Kant te inspira sa imi spui rational si parinteste 'dragule':)cred cu admiratie in felul in care te desfasori ca un veritabil postmodern..:)te salut cu aceleasi ganduri si sentimente!

    RăspundețiȘtergere